ZEYTİNLE GELEN SAĞLIK

Zeytinyağının güzellik ve sağlık konusunda vazgeçilmez bir nimet olduğunu biliyoruz. Bunun yanında zeytin de sağlığımız açısından son derece önem arz ediyor. Zeytinin hafif acı tadı iştah artırıcı bir etkiye sahip. Vitamin, karoten, kalsiyum ve magnezyum gibi minareler, ayrıca bol miktarda glutaminik ve aspartik asit ve insan metabolizması için gerekli proteinleri üreten amino asit de içerdiği için, hem yüksek proteinsiz hem de temel bir gıdadır. Zeytin ve zeytinyağında hücre yenileyici ve yaşlanmayı geciktirici ‘’Oleuropein’’ maddesi bulunuyor. Bu madde başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılmaktadır. Zeytin ve zeytinyağı, içinde bulunan linoleik asitten (omega-6 yağ asidi) ötürü yeni doğmuş bebekler, gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir besindir. Zeytin, düzenli olarak tüketildiğinde karaciğeri temizlemekte, dalağın işlevini kolaylaştırmaktadır. Bağırsaklarda birikmiş posaların vücuttan atılmalarını sağlamaktadır. Bağırsakları iyi çalışmayanların her sabah aç karnına bir çorba kaşığı zeytinyağı içmeleri çok faydalı olduğu gibi, kendilerine düzenli olarak zeytin tüketmeleri de önerilmektedir.

Zeytinde bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin bünyenin gelişmesi için son derece önemlidir. Kemik zafiyetinde istidatlı olan çocuklara zeytin ve zeytinyağı verilirse kemik zafiyetinin önüne geçilmiş ve kemiklerin kuvvetli olmaları sağlanmış olur. Bunun yanında zeytin, diş çürümelerini, egzamayı ve saçların dökülmesini de önlemektedir.

ZEYTİN TİPLERİ

Zeytincilikte çeşit seçimi son derece önemlidir. Ürünün sofralık veya yağlık değerlendirilmesi durumları dikkate alınarak uygun çeşidin seçilmesi ve seçilen çeşidin yetiştirme koşullarına adaptasyon durumunun dikkate alınması ekonomik bir zeytin yetiştiriciliği için büyük bir önem taşımaktadır. Türkiye’de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bazı çeşitler şunlardır.

SİYAH ZEYTİN

• Zeytin ağaçta karardıktan ve iyice yağlandıktan sonra, sezonda zeytinin bolluğuna göre Kasım, Aralık ve Ocak aylarında toplanır.
• Toplanan zeytinler 6 ile 10 ton arasında değişen beton havuzlara konur.
• %14-18 arası tuz ihtiva eden salamura suyu hazırlanır.
• Salamuralı zeytin havuzuna içindeki zeytinin tonajına ve havuzun büyüklüğüne bağlı olarak baskı uygulanır. Bu baskı, zeytinin gevşemesini önler ve sert olmasını sağlar.
• Zeytin Temmuz ve Ağustos aylarında havuzdan çıkarılır ve satışa sunulur. Çeşit gözetmeksizin zeytin tanesini etkileyen faktörler; Su, yağlı maddeler, basit şekerler, diğer karbonhidratlar, proteinler, pektinler, organik asitler, tanninler, oleuropein, renk maddeleri, vitaminler, inorganik maddeler.

Aydın Tipi:
Aydın bölgesinde yetişir. Sert, parlak, iri ve acımtırak bir tadı vardır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kırsal kesimlerde askeriyede tüketilir, ihracat için ise çok aranan ve kullanılan bir zeytin tipidir.

ZEYTİN ÜRETİMİ

Tarımsal ürünün 12 ay boyunca aynı kalitede olmasına büyük önem gösteren Ekol Zeytin, Gemlik bölgesinin en iyi müstahsilleri ile çalışmakta ve çiftçiyle uyumlu bir birliktelik içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. İyi mahsulün bilinçli üretici ile mümkün olabileceğini düşünen Ekol Zeytin, müstahsiller ile düzenli olarak bir araya gelmekte ve onları üretimle ilgili olarak bilgilendirmektedir. Bölgenin en iyi üretim yapan müstahsillerinden toplanan zeytinler, daha sonra Ekol Zeytin üretim tesislerine getirilmekte ve zeytinler sırasıyla yıkama, ön kalibrasyon, fermantasyon, fermantasyon sonrası yıkama, son kalibrasyon, ambalajlama, depolama ve sevkiyat işlemlerinden geçirilmektedir. Ekol Zeytin, ürünlerini en kaliteli zeytinlerin arasından seçmekte ve sofranıza gelene kadar geçen her aşamada kalite standartlarının korunmasına büyük önem göstermektedir.